Het communistische verzet in Groningen

Het communistische verzet in Groningen - Ruud Weijdeveld | Tiliboo-afrobeat.com

...stisch verzet in Groningen De Communistische Partij Nederland (CPN) heeft vóór de oorlog een relatief grote aanhang in Groningen, met name in het oosten van de provincie ... Communistisch verzetsman Ereburger stad Groningen. ... . Al in de jaren dertig zetten Groningse communisten zich in voor hun kameraden in Duitsland, die zwaar lijden onder het naziregime. Het communistische verzet in Groningen 1e druk is een boek van Ruud Weijdeveld uitgegeven bij Profiel Bv. ISBN 9789052945538 Dit boek vertelt het verhaal van het communistische verzet in Groningen, opgetekend aan de hand van herinneringen van verzetsdeelnemers zelf. Het comm ... Boek: Het communistische verzet in Groningen - Geschreven ... ... . ISBN 9789052945538 Dit boek vertelt het verhaal van het communistische verzet in Groningen, opgetekend aan de hand van herinneringen van verzetsdeelnemers zelf. Het communistische verzet in Groningen, of: het hoofdstuk waar Loe de Jong niet aan toekwam. Ruud Weijdeveld is een vriendelijke maar - uiteraard - beetje steile Groninger. Dit boek, bestaande uit twee delen, vertelt het verhaal van het communistische verzet in Groningen, opgetekend aan de hand van herinneringen van verzets...

INFORMATIE

AUTEUR
Ruud Weijdeveld
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Het communistische verzet in Groningen.pdf

OMSCHRIJVING

Het communistische verzet in Groningen 1e druk is een boek van Ruud Weijdeveld uitgegeven bij Profiel Bv. ISBN 9789052945538 Dit boek vertelt het verhaal van het communistische verzet in Groningen, opgetekend aan de hand van herinneringen van verzetsdeelnemers zelf.'De hoofdstrijd van de hele partij was tegen het fascisme,' zo verklaarde Jan Kolman in zijn interview over de CPN tijdens de jaren '30 in Groningen. De communisten verleenden hulp aan Duitse anti-fascistische vluchtelingen en steunden met illegale lectuur en geld het verzet in Duitsland.Tijdens de Duitse bezetting zetten zij deze strijd voort. Al in het najaar van 1940 gaven verscheen de illegale verzetskrant 'Het Noorderlicht'.Na protesten tegen de Jodenvervolging in het voorjaar van 1941 vonden bij de communisten al de eerste omvangrijke arrestaties plaats. Ondanks deze en nog volgende tegenslagen ging hun verzetsstrijd de gehele oorlog door. Toen de bevrijding kwam, was hun krant 'De Waarheid' een van de grootste verzetskranten in Groningen. Maar de prijs die zij betaalden was hoog. Talrijke communisten kwamen in Duitse concentratiekampen onder gruwelijke omstandigheden om het leven, anderen werden voor het leven getekend.Na de bevrijding bleef erkenning lang uit. Terwijl de communisten bij de eersten waren die in het verzet gingen, behoorden zij, dan wel hun nabestaanden, tot de laatsten die voor een uitkering van de Stichting 1940-1945 in aanmerking kwamen.

Wil je het boek lezen?Het communistische verzet in Groningen in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Ruud Weijdeveld. Lezen Het communistische verzet in Groningen Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN