Geertgen tot Sint Jans

Geertgen tot Sint Jans - Aart Van Der Kuijl | Tiliboo-afrobeat.com

...en tot Sint Jans, tevens bekend als Gerrit van Haarlem was een Nederlands schilder, actief in Haarlem aan het eind van de vijftiende eeuw ... De 27 beste afbeeldingen van geertgen tot st. Jans | Jan ... ... . Levensloop. Over zijn leven is weinig bekend. Hij zou in Leiden geboren zijn rond 1460/1465. Volgens Karel van ... Geertgen tot Sint Jans (c. 1465 - c. 1495), also known as Geertgen van Haarlem, Gerrit van Haarlem, Gerrit Gerritsz, Gheertgen, Geerrit, Gheerrit, or any other diminutive form of Gerald, was an Early Netherlandish painter from the northern Low Countries in the Holy Roman Empire.No contemporary documentation of his life has been traced, and the earliest published account of his life and work ... Geertgen (1455/14 ... Nativity at Night - Wikipedia ... .No contemporary documentation of his life has been traced, and the earliest published account of his life and work ... Geertgen (1455/1465-1485/1495) werd vermoedelijk in Leiden geboren en is gestorven in Haarlem. Zijn leermeester is waarschijnlijk Albert van Ouwater geweest. Vanaf 1480 woonde Geertgen in het klooster van de Si...

INFORMATIE

AUTEUR
Aart Van Der Kuijl
DIMENSIE
6,1 MB
BESTANDSNAAM
Geertgen tot Sint Jans.pdf

OMSCHRIJVING

De beroemde 16de-eeuwse kunstenaar, schrijver en stadsgenoot Karel van Mander noemde Geertgen tot Sint Jans destijds al de belangrijkste Hollandse schilder van de 15de eeuw. Toch geniet deze virtuoze kunstenaar en grondlegger van de schilderkunst in de Noordelijke Nederlanden nauwelijks de bekendheid of roem die hem zonder meer toekomt. Dit boek is de eerste uitgebreide monografie over deze Haarlemse laatgotische, sensatie die sinds 1942 verschijnt en vult daarmee voor liefhebbers van oude kunst een belangrijk hiaat op. De laatste stand van wetenschap is door de auteur zoveel mogelijk opgenomen en aanvullend onderzoek heeft tot enkele nieuwe inzichten geleid. Zoals het feit dat voor de veelgeroemde culturele bloeiperiode eind 16de en begin 17de eeuw, laat in de 15de eeuw in cultureel opzicht ook al sprake was van een opgaande fase. Het Haarlem van Geertgen tot Sint Jans blonk namelijk uit op het gebied van de (miniatuur)schilderkunst. En al eerder die eeuw bezorgden de beeldhouwkunst van de Haarlemmers Claus Sluter en Claes van de Werve, de miniaturen van Spierinc en de Meester van de Haarlemse Bijbel én de geïllustreerde boeken van drukker en uitgever Jacob Bellaert de stad internationaal aanzien. Geertgen tot Sint Jans - Het mirakel van Haarlem beoogt echter vooral de bekendheid van Geertgen uit te breiden naar een groter en breed geïnteresseerd publiek. De kunstenaar én zijn werk verdienen die aandacht.

Wil je het boek lezen?Geertgen tot Sint Jans in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Aart Van Der Kuijl. Lezen Geertgen tot Sint Jans Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN