Die Minne Es Al

Die Minne Es Al - Hadewijch | Tiliboo-afrobeat.com

...ne es al. Organisatie. Academisch Cultureel Forum Naar aanleiding van de wereldcreatie van de opera Revelations van Wim Henderickx, lid KVAB, gebaseerd op het werk van Hadewijch, brengen een aantal organisaties in Brussel, Antwerpen en Gent de componist en de 13de-eeuwse mystica onder de aandacht ... Minnen - 5 definities - Encyclo ... . 'Die minne es al' Há! In het kader van de Middeleeuwse literatuur tipt Luigi Hadewych. Inderdaad, Hadewych vind ik ook prachtig. Voor wie haar niet kent: zij was dichteres en mystica, geboren in Brabant in de dertiende eeuw. Zij leidde een genootschap godvruchtige vrouwen (begijnen) in de omgeving van Brussel. Die minne es al. Naar aanleiding van de wereldcreatie van de opera Revelations van Wim Henderickx, lid KVAB, geb ... Van minne spreken... Nederlandse mystieke teksten uit de ... ... . Voor wie haar niet kent: zij was dichteres en mystica, geboren in Brabant in de dertiende eeuw. Zij leidde een genootschap godvruchtige vrouwen (begijnen) in de omgeving van Brussel. Die minne es al. Naar aanleiding van de wereldcreatie van de opera Revelations van Wim Henderickx, lid KVAB, gebaseerd op het werk van Hadewijch, brengen een aantal organisaties in Brussel, Antwerpen en Gent de componist en de 13de-eeuwse mystica onder de aandacht. Naar aanleiding v...

INFORMATIE

AUTEUR
Hadewijch
DIMENSIE
7,9 MB
BESTANDSNAAM
Die Minne Es Al.pdf

OMSCHRIJVING

Hadewijch is een ‘heilich glorieus wijf’. Zo typeerde een tijdgenoot de Brabantse mystica. Voor de dertiende eeuw was ze inderdaad een bijzonder intrigerende vrouw. Tot op vandaag geldt ze als een hoogtepunt in de Nederlandstalige literatuur en liefdespoëzie. Dit schitterend uitgegeven boek brengt Hadewijchs mooiste teksten bijeen, geïllustreerd met prachtige middeleeuwse miniaturen. Bovendien is een cd ingesloten met haar meest ontroerende liefdesteksten.Niet zozeer de mens, maar vooral Christus is het voorwerp van Hadewijchs niet te stillen liefde, die toen veelal ‘minne’ werd genoemd. Zij is de eerste die de geldende minnepoëzie ombuigt naar minnemystiek: extreme begeerte naar het één zijn met God drijft haar tot krachtige gedichten, liederen, brieven en visioenen.Tussen wreed- en zoetheidMinnen: het is een spel op leven en dood. Want wie God liefheeft, voelt een constante spanning tussen ‘ghebreken’ en ‘ghebruken’: tussen ontbering en genieting, tussen de ellende van dit aardse leven en het hemelse. Juist deze afwisseling van wreed- en zoetheid wakkert Hadewijchs verlangen aan. Het is ook deze tegenstelling die op haar teksten licht en schaduw werpt.Het zoetste van minne zijn haar stormen.In haar donkerste afgrond is ze het mooist.In haar verdwalen is dicht bij haar raken.Honger om haar lijden is eten en smaken.Als ze zich schuilhoudt laat ze zich vinden.Wat ze achterhoudt zijn haar giften.Woordeloos zijn haar mooiste gedichten.Haar diepste stilte is haar hoogste lied.Haar droefheid geneest alle verdriet.Hoe Hadewijch de minne tot God beleeft, raakt de kern van elke vorm van liefhebben. Daarom spreken haar geschriften ons aan tot op vandaag.Hadewijch. Die minne es al bevat pakkende liefdesliederen en -gedichten, beeldrijke visioenen en gedreven brieven aan hartsvriendinnen in de minne. Telkens staat de authentieke Middelnederlandse tekst naast de vlotte hertaling. De combinatie van Hadewijchs mooiste pennenvruchten en prachtige miniaturen maakt deze bundel zowel diepgaand als expressief. Een verfijnde uitgave met vollinnen band en stofwikkel.Frans van Bladel , prof. em. Middelnederlandse Letterkunde aan de UFSIA, zorgde voor een biografische situering en hertaalde Hadewijchs universele geschriften, met respect voor de oorspronkelijke verwoording. De hertaling ligt wonderwel in de mond en in het gehoor. Op de ingesloten cd leent o.a. Tine Ruysschaert haar warme stem aan Hadewijchs minne. Een rake gelezen en gezongen selectie.

Wil je het boek lezen?Die Minne Es Al in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Hadewijch. Lezen Die Minne Es Al Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN