IJzeren gordijn

IJzeren gordijn - Anne Applebaum | Tiliboo-afrobeat.com

...eren Gordijn was in de eerste plaats een grens door Europa, een scheidingslijn tussen het communistische zogenaamde 'Oostblok' (de Sovjet-Unie en haar vazalstaten of "satellietstaten" in Oost-Europa) en het kapitalistische 'Westen' (westerse landen onder aanvoering van de Verenigde Staten van Amerika) ... Was het ijzeren gordijn echt een muur, of gewoon een grens ... ... .De grens ontstond na de Tweede Wereldoorlog en werd vrij abrupt afgebroken na de ... De term IJzeren Gordijn werd in de Koude Oorlog veelvuldig gebruikt om de scheidslijn tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten aan te duiden. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee verschillende invloedssferen in Europa; in het Oosten de communistische invloedssfeer onder leiding van de Sovjet-Unie en in het Westen de kapitalistische invloedssfeer waarbij de ... De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidi ... IJzeren Gordijn - Koude Oorlog ... . Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee verschillende invloedssferen in Europa; in het Oosten de communistische invloedssfeer onder leiding van de Sovjet-Unie en in het Westen de kapitalistische invloedssfeer waarbij de ... De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidingen tussen Oost-Europa en West-Europa in de periode 1945-1989.De grens ...

INFORMATIE

AUTEUR
Anne Applebaum
DIMENSIE
7,9 MB
BESTANDSNAAM
IJzeren gordijn.pdf

OMSCHRIJVING

Nadat de nazi's in 1945 door de geallieerden waren verslagen, hoopten de Oost-Europeanen dat ze de vrijheid in hun land zoals ze die hadden gekend van voor de oorlog, zouden terugkrijgen. In plaats daarvan werden ze onderworpen aan een regime dat in veel opzichten net zo inhumaan zou worden als dat waaraan ze net waren ontsnapt: het communistisch systeem.In IJzeren Gordijn laat historica Anne Applebaum zien hoe het communisme de Oostbloklanden in de jaren na de oorlog als het ware inlijfde. Door een agressieve politiek werd de macht van liberale politieke partijen, de kerk, de media, jongerenbewegingen in slechts enkele jaren uitgehold, en werden miljoenen burgers onderworpen aan een totalitair systeem. Op basis van persoonlijke verhalen van ooggetuigen en materiaal uit onlangs geopende archieven schrijft Applebaum over het dagelijks leven in een dictatuur. Ze schetst de dramatische problemen waarvoor zij zich zagen gesteld: ze moesten zich proberen aan te passen aan een manier van leven die hun individuele vrijheden had ontnomen, op straffe van uitsluiting en verbanning. IJzeren Gordijn is een aangrijpend boek over een uiterst brute periode in de Europese geschiedenis van de twintigste eeuw.

Wil je het boek lezen?IJzeren gordijn in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Anne Applebaum. Lezen IJzeren gordijn Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN