Joke Smit

Joke Smit - Marja Vuijsje | Tiliboo-afrobeat.com

... Joke Smit College is een school voor volwassenenonderwijs (VAVO) ... jokesmit.nl - over de feministe Joke Smit (1933-1981) ... . Studeren kan per vak, maar je kunt er ook een compleet diploma (vmbo-t, havo, vwo) halen. Onze school valt onder het bestuur van het ROC van Amsterdam en ROC Flevoland. Joke Smit groeide op in een Nederlands-hervormd gezin met zes kinderen in de gemeente Vianen. Haar beide ouders waren docent aan een middelbare school. In 1956 trouwde ze met Constant Kool met wie ze twee kinderen kreeg. In 1974 verbrak Smit haar huwelijk. Vanaf 1978 had ze een relat ... Joke Smit Profielen | Facebook ... . In 1974 verbrak Smit haar huwelijk. Vanaf 1978 had ze een relatie met Jeroen de Wildt. Bibliografie Eind 2017 was het vijftig jaar geleden dat de 2e feministische golf ontstond in Nederland: in de loop van 1968 werd Man Vrouw Maatschappij opgericht door Hedy d'Ancona en Joke Smit. Het jaar daarna, in 1969, ging de actiegroep Dolle Mina zich roeren. Aanleiding hiervoor w...

INFORMATIE

AUTEUR
Marja Vuijsje
DIMENSIE
3,6 MB
BESTANDSNAAM
Joke Smit.pdf

OMSCHRIJVING

"Een ontaarde moeder, een koolviswijf, een praktiserend nudist' – zo typeerde Joke Smit zichzelf in een van haar boeken. Ze maakte zich al los van het geloof van haar ouders toen dat nog niet in de mode was. Ze had al een vrij huwelijk toen de seksuele revolutie nog niet in zicht was. En ze combineerde het moederschap met een volledige baan toen werken voor getrouwde vrouwen nog als taboe werd beschouwd.In 1967 werd ze beroemd met "Het onbehagen bij de vrouw'. Dat artikel, waarin ze ook haar eigen ervaringen als vrouw en als werkende moeder beschreef, werd het startschot voor de Tweede Feministische Golf in Nederland. Korte tijd later richtte ze, samen met Hedy d'Ancona, de actiegroep Man Vrouw Maatschappij op, manifesteerde ze zich in de PvdA en werd ze de motor achter talloze feministische initiatieven. Joke Smit bleef daarbij haar eigen koers varen. Haar feminisme was radicaal, haar politieke strategie sociaaldemocratisch, haar inborst calvinistisch en haar levenshouding libertair.

Wil je het boek lezen?Joke Smit in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Marja Vuijsje. Lezen Joke Smit Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN