'Een naam en ster als boegbeeld'

'Een naam en ster als boegbeeld' - A. Reitsma | Tiliboo-afrobeat.com

...ntrale plaats wordt ingeruimd voor 'Het Sterreschip' (1979) ... Betekenis van Stern ... . Het lange titelgedicht van deze bundel kan beschouwd worden ale een poëtisch testament, waarin alle karakteristieke Gerhardt-motieven nog eens de revue passeren. 'Een naam en ster als boegbeeld' is een literair inspirerend studie, geschreven door een aandachtige lezer. Get this from a library! 'Een naam en ster als boegbeeld' : de poëzie van Ida Gerhardt in symbolistisch perspectief. [Anneke Reitsma] -- Studie over het werk van de Nederland ... Wedstrijd: bedenk een naam voor ster en planeet ... ... . [Anneke Reitsma] -- Studie over het werk van de Nederlandse dichteres (1905-1997), in het bijzonder de bundel 'Het Sterreschip'. Een boegbeeld is een beeld op de boeg van een schip. Boegbeelden werden vroeger door de Vikingen op de voorkant van het schip geplaatst om hen zo tegen zeemonsters te beschermen. Tijdens de 15e tot in de 19e eeuw, de tijd van de handels- en oo...

INFORMATIE

AUTEUR
A. Reitsma
DIMENSIE
6,1 MB
BESTANDSNAAM
'Een naam en ster als boegbeeld'.pdf

OMSCHRIJVING

De poëzie van Ida Gerhardt (1905-1977) vormt een eigenzinnig hoogtepunt in de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw. Bovendien getuigt haar oeuvre - zowel qua thematiek als geestesgesteldheid - van een fundamentele verwantschap met de symbolistische traditie. In 'Een naam en ster als boegbeeld' brengt Anneke Reitsma de poëzie van Ida Gerhardt op systematische wijze in verband met het symbolistische gedachtegoed. Hierbij wordt de lezer een uitweg geboden uit het al te knellende keurslijf van het gangbare stromingenconcept. Dat is een belangrijk letterkundig winstpunt, omdat op deze manier de wortels van een dichterschap beter kunnen worden blootgelegd. Vanuit deze literair-historische context ontstaat een fascinerend beeld van de schrijverspersoonlijkheid die Gerhardt was: zich voortdurend en tegendraads bewust van de continuïteit van het verleden. Dit vitale historische besef biedt de eigentijdse lezer nieuwe interpretatiemogelijkheden. De auteur fungeert hierbij als gids, die weliswaar goed gedocumenteerd is, maar zich nergens in nodeloos jargon verliest. Een centrale plaats wordt ingeruimd voor 'Het Sterreschip' (1979). Het lange titelgedicht van deze bundel kan beschouwd worden ale een poëtisch testament, waarin alle karakteristieke Gerhardt-motieven nog eens de revue passeren. 'Een naam en ster als boegbeeld' is een literair inspirerend studie, geschreven door een aandachtige lezer. Nog niet eerder werd e poëzie van Ida Gerhardt in zo'n samenhangend kader besproken.

Wil je het boek lezen?'Een naam en ster als boegbeeld' in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur A. Reitsma. Lezen 'Een naam en ster als boegbeeld' Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN