Toon Kelder

Toon Kelder - Jaap Versteegh | Tiliboo-afrobeat.com

...lder volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten ... Toon Kelder - Kunsthandel Marcel Gieling ... . Hij was een leerling van Alexander Henri Robert van Maasdijk en Frederik Nachtweh. Tot 1945 schilderde hij onder andere naakten en stillevens in de traditionele stijl van de Haagse School. Toon Kelder uniek werk. Zeer mooi werk uit zijn overgangsperiode. Doekmaar is 60 x 50 vermoedelijk uit de jaren 30 en in de originele lijst. Rechtsonder Wij willen hier een beschrijving geven, maar de site die u nu bekijkt staat dit niet toe. De tentoonstelling Toon Kelder. R ... www.bol.com ... . Rechtsonder Wij willen hier een beschrijving geven, maar de site die u nu bekijkt staat dit niet toe. De tentoonstelling Toon Kelder. Romantisch modernist biedt een fiks overzicht van het werk van deze vergeten kunstenaar. Alle onderwerpen komen aan bod: stillevens, stads- en zeegezichten en landschappen uit de jaren twintig, niet alleen geïnspireerd door de Haagse School, ook lichter werk, meer gedreven d...

INFORMATIE

AUTEUR
Jaap Versteegh
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Toon Kelder.pdf

OMSCHRIJVING

In zijn streven naar artistieke vernieuwing was de kunstenaar Toon Kelder bereid grote offers te brengen. Dat ging zo ver dat hij regelmatig zijn oude werk, waarmee hij groot commercieel succes had, eigenhandig vernietigde, omdat het niet langer aan zijn smaak voldeed. Zo ontwikkelde hij zich van een expressionistisch schilder, via verschillende artistieke experimenten, tot een voorloper van de formele abstracte beeldhouwkunst in Nederland. Omstreeks 1924 koos Kelder serieus voor een bestaan als kunstenaar en vestigde hij zich als schilder in Den Haag. Vroeg werk van zijn hand is min of meer in de trant van de Bergense School, een forse realistische stijl van schilderen in donkere tonen. Later nam zijn robuust realisme ook ijler vormen aan. Zijn aanvankelijk zware manier van schilderen wordt lichter, zowel van toon als van toets, en zijn onderwerpen worden romantischer. Rond 1948 ontstaan Kelders eerste sculpturen. Zo ontwikkelde Toon Kelder zich van een figuratief-expressionistisch schilder tot een geometrisch-abstract beeldhouwer.Op basis van uitgebreid onderzoek heeft de kunsthistoricus Jaap Versteegh in deze monografie het boeiende levensverhaal van Kelder en een analyse van zijn afwisselende werk geschreven. Een ontdekking voor iedere liefhebber van moderne kunst in Nederland.

Wil je het boek lezen?Toon Kelder in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Jaap Versteegh. Lezen Toon Kelder Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN