Hannema museumdirecteur

Hannema museumdirecteur - Wessel Krul | Tiliboo-afrobeat.com

...ng. Hannema transformeerde het Museum Boijmans van een in een oud gebouw gevestigde beperkte collectie tot een modern en fraai gehuisvest museum met een kwalitatief hoogstaande collectie en een internationale reputatie ... Hannema museumdirecteur, Wessel Krul - Hardback ... ... .. In de Tweede Wereldoorlog raakte hij in opspraak door steeds nauwere banden met de bezetter aan te knopen. Na de oorlog werd hij geïnterneerd en veroordeeld. Affiche tentoonstelling Vermeer, oorsprong en invloed. Bron: Hannema, museumdirecteur. Glansrijke hoogtepunten uit Hannema's loopbaan waren de grote tentoonstellingen over Vermeer (1935) en Jeroen Bosch (1936), en de jubileumtentoonstelling van 1938, waar een aantal spec ... Hannema: museumdirecteur - Wessel Krul | Boeken.com ... . Bron: Hannema, museumdirecteur. Glansrijke hoogtepunten uit Hannema's loopbaan waren de grote tentoonstellingen over Vermeer (1935) en Jeroen Bosch (1936), en de jubileumtentoonstelling van 1938, waar een aantal spectaculaire aanwinsten voor het eerst aan het publiek werd getoond. Hannema, museumdirecteur is een biografie van de meest omstreden figuur uit de twintigste-eeuwse Nederlandse museumgeschiedenis. Door zijn dynamische aankoopbeleid, zijn baanbrekende tentoonstellingen en zijn uitstekende relaties met een...

INFORMATIE

AUTEUR
Wessel Krul
DIMENSIE
7,9 MB
BESTANDSNAAM
Hannema museumdirecteur.pdf

OMSCHRIJVING

Hannema, museumdirecteur is een biografie van de meest omstreden figuur uit de twintigste-eeuwse Nederlandse museumgeschiedenis. Door zijn dynamische aankoopbeleid, zijn baanbrekende tentoonstellingen en zijn uitstekende relaties met een aantal vermogende begunstigers bezorgde Dirk Hannema (1895-1984) museum Boijmans in Rotterdam een internationale reputatie. Maar Hannema was ook de man die zijn tijdgenoten betoverde met de "Vermeer'-imitaties door Han van Meegeren. Tijdens de Duitse bezetting ontpopte hij zich als een overtuigd nationaalsocialist, die zich in 1943 in het schaduwkabinet van Anton Mussert liet benoemen tot Gemachtigde voor het Museumwezen.Na de oorlog vestigde Hannema zich met zijn privéverzameling in Overijssel. Met de stichting die hij oprichtte legde hij de basis voor Museum De Fundatie. Ook toen liet Vermeer hem niet los. Op het laatst meende hij niet minder dan zes onbekende werken van deze meester te hebben ontdekt.Wat was waarheid en wat zelfbegoocheling in dit leven? Hannema, museumdirecteur werpt een indringend licht op de glorie en de gekte van de moderne kunstwereld.Wessel Krul is emeritus hoogleraar moderne kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is auteur van een groot aantal publicaties over geschiedschrijving, kunst en kunsttheorie uit de achttiende tot de twintigste eeuw, van Petrus Camper tot Johan Huizinga en Godfried Hoogewerff, en van het kunstvandalisme tot het Hollandse landschap. Daarnaast verzorgde hij Nederlandse uitgaven van werk van Thomas Hobbes, Edmund Burke, G.E. Lessing, J.S. Mill en Arthur Danto.

Wil je het boek lezen?Hannema museumdirecteur in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Wessel Krul. Lezen Hannema museumdirecteur Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN