Het drama van Meensel-Kiezegem '44

Het drama van Meensel-Kiezegem '44 - Stefaan Van Laere | Tiliboo-afrobeat.com

...ma van Meensel-Kiezegem Hier kan u het verhaal lezen van wat er zich afspeelde tijdens de laatste maanden van tweede wereldoorlog in Meensel-Kiezegem ... Het drama van Meensel-Kiezegem '44, Stefaan Van Laere ... ... . Meensel-Kiezegem is een kleine Belgische gemeente op een 40-tal kilometer van Brussel en 20 kilometers van Leuven: Twee kleine dorpjes die één gemeente vormden. Ontdek het drama van Meensel-Kiezegem '44 12 januari 2016 1 januari 2016 door Tom Devos Na de moord op Gaston Merckx, zoon van een Duitsgezinde boerenfamilie, vonden in de kleine Hagelandse gemeente Meensel Kiezegem vergeldingsacties plaats op 1 en 11 augustus 1944, die tot op heden hun sporen nalaten. Ontdek het drama van Meensel-Kiezegem '44 12 januari 2016 1 januari 2016 door Tom Devos Na de moord op Gaston Merckx, zoon van een Duitsgezinde boe ... Het drama van Meensel-Kiezegem '44 - Standaard ... ... . Ontdek het drama van Meensel-Kiezegem '44 12 januari 2016 1 januari 2016 door Tom Devos Na de moord op Gaston Merckx, zoon van een Duitsgezinde boerenfamilie, vonden in de kleine Hagelandse gemeente Meensel K...

INFORMATIE

AUTEUR
Stefaan Van Laere
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Het drama van Meensel-Kiezegem '44.pdf

OMSCHRIJVING

Heruitgave van Een klein dorp, een zware tol.Meensel-Kiezegem, een landelijk dorpje in het Brabantse Hageland. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog viel het dorpsleven even stil, maar na een tijd ging het gewone leven min of meer door... tot die noodlottige zondag. Op zondag 30 juli 1944 werd Gaston Merckx, zoon van de Duitsgezinde familie Merckx, vermoord. Een eerste vergeldingsactie volgde op 1 augustus, maar het ergste moest nog komen. Op vrijdag 11 augustus sloten 350 manschappen Meensel-Kiezegem hermetisch af. Er vielen 4 doden, 91 dorpelingen werden weggevoerd, van wie de meesten nooit meer terugkwamen. Dertien van hen, onder wie de zestienjarige tweeling Frans en Jozef Craeninckx, zaten in de "spooktrein' met bestemming Neuengamme – de trein die daar gelukkig nooit aankwam.Dit boek is het verhaal van een uit de hand gelopen dramatisch conflict tussen verzetsmensen en collaborateurs vlak voor de historische bevrijding, het is het verhaal van een dorpsgemeenschap waarin het drama tot op de dag van vandaag voortleeft.Meensel-Kiezegem is ook het geboortedorp van wielerlegende Eddy Merckx, die 10 maanden na dit drama ter wereld kwam. De vermoorde "zwarte', Gaston Merckx, was een achterneef, maar Eddy's vader Jules zat tijdens de razzia ondergedoken en zijn moeder Jenny was koerier voor het verzet. "Thuis werd over de oorlog bijna nooit meer gesproken, omdat de ervaring te pijnlijk is geweest voor mijn ouders', zegt Eddy Merckx.

Wil je het boek lezen?Het drama van Meensel-Kiezegem '44 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Stefaan Van Laere. Lezen Het drama van Meensel-Kiezegem '44 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN