Mars der dwaasheid

Mars der dwaasheid - Barbara Tuchman | Tiliboo-afrobeat.com

... der dwaasheid (oorspronkelijke Engelse titel: The March of Folly) is een boek van historica Barbara Tuchman over "dwaasheid" van bestuurders, gedefinieerd als politiek die tegen het eigenbelang van heersers en hun onderdanen ingaat ... Kees de Lange | De Mars der Dwaasheid ... . Het boek heeft als ondertitel Bestuurlijk onvermogen van Troje tot Vietnam.. Om in dit boek als dwaasheid te kunnen worden bestempeld dient de gevoerde ... De Mars der Dwaasheid is een boeiend en soms onthutsend onderzoek naar dit hardnekkige verschijnsel. Aan het begin van de vorige eeuw merkte de Amerikaanse staatsman John Adams reeds op dat 'terwijl de wetenschap met sprongen vooruit is gegaan, het regeren amper beter wordt uitgeoefend dan vierduizend jaar geleden', en sindsdien ... Troje, Brussel, Den Haag: de mars der dwaasheid - Elsevier ... ... . Aan het begin van de vorige eeuw merkte de Amerikaanse staatsman John Adams reeds op dat 'terwijl de wetenschap met sprongen vooruit is gegaan, het regeren amper beter wordt uitgeoefend dan vierduizend jaar geleden', en sindsdien is er niets veranderd. Kees de Lange Op een recent genoeglijk etentje maakte een goede vriend me attent op een boek van Barbara W. Tuchman (1912-1989) onder de titel The March of ...

INFORMATIE

AUTEUR
Barbara Tuchman
DIMENSIE
7,9 MB
BESTANDSNAAM
Mars der dwaasheid.pdf

OMSCHRIJVING

Maar al te vaak is het niet de wijsheid maar de onwijsheid geweest die de loop van de historie heeft bepaald. Verblinding door macht heeft de machthebbers van alle tijden parten gespeeld. Het klassieke voorbeeld is dat der Trojanen, die in hun zegeroes en ondanks alle waarschuwingen het beroemde en verraderlijke paard binnen hun muren haalden en aldus hun eigen ondergang inluidden. De wereldgeschiedenis kent echter tal van zulke voorbeelden: Rehabeam, Montezuma, Filips II, Lodewijk XIV, Wilhelm II, Hitler en vele anderen werden misleid door pure domheid, megalomanie, beoordelingsfouten, hardleersheid of andere vormen van dwaasheid. Dwaasheid die op verbluffende wijze leidde tot afkalving van het grootste eigenbelang der machtigen, de macht zelf. De Mars der Dwaasheid is een boeiend en soms onthutsend onderzoek naar dit hardnekkige verschijnsel. Aan het begin van de vorige eeuw merkte de Amerikaanse staatsman John Adams reeds op dat 'terwijl de wetenschap met sprongen vooruit is gegaan, het regeren amper beter wordt uitgeoefend dan vierduizend jaar geleden', en sindsdien is er niets veranderd. 'Niet de geschiedenis maar de mens herhaart zich steeds', zei Voltaire en Barbara Tuchman toont aan de hand van de renaissancepausen, de wijze waarop de Britten Amerika verspeelden en de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam, de mens in de ellendigste maar meestal boeiendste van zijn herhalingen, die der dwaasheid.

Wil je het boek lezen?Mars der dwaasheid in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Barbara Tuchman. Lezen Mars der dwaasheid Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN