De gecensureerde oorlog

De gecensureerde oorlog - Louis Zweers | Tiliboo-afrobeat.com

...enlandse correspondenten te Batavia werden door de voorlichtingsinstanties weggezet als lastige persmuskieten in dienst van de - in hun ogen - antikoloniale Britse en Amerikaanse media ... De gecensureerde oorlog: militairen versus media in ... ... . Ondertussen bleef de Nederlandse regering druk bezig de wereld te overtuigen van haar gelijk. In de gecensureerde oorlog is dit boeiend verhaal te lezen. De gecensureerde oorlog; Verkocht . ISBN 9789057309397 Uitgever Walburg Pers B.V., Uitgeverij Druk vanaf 1e Verschenen 31-10-2013 Taal Nederlands Bladzijden 400 pp. Bindwijze Gekartonneerd Rubriek Geschiedenis. De gecensureerde ... De gecensureerde oorlog. Milit ... De gecensureerde oorlog - Louis Zweers. Zoekeenboek.nl ... .V., Uitgeverij Druk vanaf 1e Verschenen 31-10-2013 Taal Nederlands Bladzijden 400 pp. Bindwijze Gekartonneerd Rubriek Geschiedenis. De gecensureerde ... De gecensureerde oorlog. Militairen versus media in Nederlands-Indië 1945-1949, Louis Zweers. Walburg Pers, Zutphen 2013 ISBN: 978 90 5730 939 7. Hardcover, rijk geïllustreerd met foto's in zwart/wit, met samenvatting in het Engels, n...

INFORMATIE

AUTEUR
Louis Zweers
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
De gecensureerde oorlog.pdf

OMSCHRIJVING

Militaire voorlichtingsdiensten zoals Dienst Legercontacten, DLC en Marinevoorlichtingsdienst, MARVO te Batavia hadden grote invloed op de (foto-)berichtgeving over de oorlog in Nederlands-Indië 1945-1949. Aan de hand van nog niet eerder geraadpleegd archief- en fotomateriaal en gesprekken met legervoorlichters en fotografen is de positie van deze diensten gereconstrueerd. Het resultaat laat zien dat de beïnvloeding van de berichtgeving succesvol was. De legervoorlichtingsdiensten schetsten een te rooskleurig en vertekend beeld van de werkelijkheid in de tropische archipel. Ze voerden een propagandaoorlog en waren niet op zoek naar waarheidsvinding. Ze toonden weinig respect voor de persvrijheid. Buitenlandse correspondenten en kritische Nederlandse journalisten zoals Chris Scheffer (NRC), Jacques de Kadt en Frans Goedhart (Het Parool) en Henk van Randwijk (Vrij Nederland) werden door de militaire inlichtingendienst tegengewerkt en geobserveerd. Verder snuffelden militaire inlichtingenofficieren in de uitgaande telegrammen van de correspondenten te Batavia, die via de kabel werden geseind. De vertrouwelijke communicatie van (internationale) journalisten met hun redacties werd jarenlang onderschept en meegelezen. De politieke en militaire topfiguren ontvingen verslagen van deze heimelijk verkregen berichten. De buitenlandse correspondenten te Batavia werden door de voorlichtingsinstanties weggezet als lastige persmuskieten in dienst van de - in hun ogen - antikoloniale Britse en Amerikaanse media. Ondertussen bleef de Nederlandse regering druk bezig de wereld te overtuigen van haar gelijk. Wat kreeg de Nederlandse bevolking te zien en te lezen van de oorlog in de koloniën? Op welke manier werd de berichtgeving beïnvloed en werden de meest schokkende beelden en verslagen tegengehouden? Hoe streden Sukarno en het Nederlandse gezag om de gunst van de Amerikaanse publieke opinie?

Wil je het boek lezen?De gecensureerde oorlog in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Louis Zweers. Lezen De gecensureerde oorlog Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN