In het voetspoor van Louis Couperus

In het voetspoor van Louis Couperus - Karin Peterson | Tiliboo-afrobeat.com

...oetspoor van Louis Couperus. Door Peter Hoffman ⋅ 23 april 2009 ⋅ Reageer ... Amazon.fr - In het voetspoor van Louis Couperus ... ... . Enige tijd geleden kwam Karin Peterson, oud-voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, min of meer per toeval op het spoor van een fraaie collectie foto's van het Indische Pasoeroean van rond 1900. In het voetspoor van Louis Couperus bevat meer dan 100 foto's uit die bijzondere collectie, gemaakt door de firma Salzwedel uit Soerabaia en van commentaar voorzien door Karin Peterson. Niet alleen de steden Pasoeroean, Bangil en Malang zijn in beeld gebracht, ... Louis Couperus - Literatuurmuseum ... . Niet alleen de steden Pasoeroean, Bangil en Malang zijn in beeld gebracht, ... Het mei-nummer van Arabesken wordt geopend door Karin Peterson, oud-voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, die onlangs op het spoor kwam een prachtige collectie foto's van het Indische Pasoeroean van rond 1900, afkomstig uit de nalatenschap van resident André Salmon. De foto's tonen het plaatsje zoals Couperus het gez...

INFORMATIE

AUTEUR
Karin Peterson
DIMENSIE
8,1 MB
BESTANDSNAAM
In het voetspoor van Louis Couperus.pdf

OMSCHRIJVING

We schrijven het jaar 1899. De resident van Pasoeroean, André Salmon, neemt afscheid op het station van Malang voor zijn vertrek naar Nederland. Hij krijgt bij die gelegenheid van vrienden en collega's een bijzonder cadeau, een dierbare herinnering aan een 'rijk Indisch leven', aangeboden: 140 foto's van de residentie die hij zo veel jaren als binnenlands bestuurder had gediend. De foto's werden hem nagestuurd en na zijn dood meer dan honderd jaar door de erven in een prachtige handgesneden doos bewaard.In het voetspoor van Louis Couperus bevat meer dan 100 foto's uit die bijzondere collectie, gemaakt door de firma Salzwedel uit Soerabaia en van commentaar voorzien door Karin Peterson. Niet alleen de steden Pasoeroean, Bangil en Malang zijn in beeld gebracht, ook portretteerde Salzwedel de mensen die de residentie Pasoeroean bevolkten: inlanders, rijke Chinezen, opiumgebruikers, militairen, arbeiders op de suiker- en koffieondernemingen en Nederlandse bestuursambtenaren. Een heel bijzonder facet van deze fotocollectie houdt verband met de komst van Louis Couperus naar Pasoeroean. In het residentiehuis, waar Couperus logeerde bij zijn zwager, de nieuwe resident Valette, schreef hij rond 1900 zijn beroemde roman De stille kracht en voor die roman liet hij zich zeer inspireren door Pasoeroean. De manier waarop Couperus Laboewangi, 'het doodstille plaatsje van Indisch-binnenlandsche sluimering' in De stille kracht beschreef, sluit in vele opzichten naadloos aan bij de foto's in dit boek. In een apart hoofstuk gaat Steven Wachlin nader in op de geschiedenis van de fotograaf Salzwedel.

Wil je het boek lezen?In het voetspoor van Louis Couperus in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Karin Peterson. Lezen In het voetspoor van Louis Couperus Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN