De Haagse Romans

De Haagse Romans - Louis Couperus | Tiliboo-afrobeat.com

...Nederlandse prozaliteratuur bestaat een merkwaardig genre: De Haagsche roman ... Hartstocht achter de horren -Haagse romans rond 1900 ... ... .Het beroemdste voorbeeld is Eline Vere van Louis Couperus uit 1889. Romans die zich expliciet aandienen met de ondertitel 'Amsterdamsche' of 'Rotterdamsche roman' zijn vrij zeldzaam, maar 'Haagsche romans' lokten decennialang lezers die smulden van het wel en (vooral) het wee van de hogere Haagse kasten. De Haagse Romans (Onbekende bindwijze). Eline VereEind december 1887 begon Louis Couperus aan Eline Vere, zijn deb ... Hartstocht achter de horren: Haagse romans rond 1900 ... ... . Eline VereEind december 1887 begon Louis Couperus aan Eline Vere, zijn debuut als romanschrijver, 'in een... Haagse Romans van Willem Brakman. Een aantal van de romans en verhalenbundels van Willem Brakman spelen zicht af in zijn geboortestad Den Haag. Hieronder kun je er een aantal vinden. De sloop der dingen (2000) roman; De gra...

INFORMATIE

AUTEUR
Louis Couperus
DIMENSIE
6,1 MB
BESTANDSNAAM
De Haagse Romans.pdf

OMSCHRIJVING

Eline VereEind december 1887 begon Louis Couperus aan Eline Vere, zijn debuut als romanschrijver, 'in een wanhoop over mijn poëzie, die ik voelde sombreeren en toch zo lief had, in een bui van het kan-me-niet-bommen, om een langen roman te schrijven - lang à la Tolstoj - voor het grote publiek, en dien de jonge meisjes, waarmeê ik flirtte, aardig zouden vinden! Dat is de geschiedenis van Eline Vere.'Eline Vere maakte hem op slag beroemd. De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis speelt zich af in de kringen van de gegoede burgerij aan het eind van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot vindt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar onmachtig zich aan te passen aan het 'banale' leven. Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst voor de werkelijkheid alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe.Eline Vere was de eerste Nederlandse psychologische roman. Hij verscheen voor het eerst in 1889.De boeken der kleine zielen'Hoe klein zijn wij allen, dacht zij. Wat zijn wij kleine mensen, en wat hebben wij kleine zielen... Is dat... léven? Of... is er iets anders...'Louis Couperus schreef de vier delen van De boeken der kleine zielen van 1901 tot 1903. Deze romancyclus speelt zich af in het decadente Haagse milieu dat de schrijver kende als geen ander. Op ontroerende wijze beschrijft Couperus de onvermijdelijke en tragische neergang van de Haags-Indische familie Van Lowe. De dialogen zijn van een sprankelende levendigheid die voor zijn tijd volstrekt uniek was. Zelf omschrijft Couperus dit omvangrijke werk als 'genre Eline Vere, maar rijper; in côterieën half Indisch, half Hollandsch, een meer werkelijke maatschappij, dan die van Eline'.De boeken der kleine zielen wordt algemeen beschouwd als een van de hoogtepunten in Couperus'werk.Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan...Louis Couperus is de nooit geëvenaarde beschrijver van het Haagse leven van omstreeks 1900. In die wereld worden wij binnengevoerd in Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan..., misschien de meest volmaakte van al zijn romans: zijn meesterwerk volgens vele critici. Het is het met weergaloos talent vertelde verhaal van twee zeer oude mensen, wier schijnbaarrustige leven geheel beheerst wordt door de wroeging om een vreselijke, in een ver verleden gepleegde misdaad, die reeds zolang voorbij schijnt, maar toch onontkoombaar aanwezig blijft.De spanning, die voortsurend sterker voelbaar wordt doordat alle personen min of meer bij dit drama betrokken zijn, geeft je ten slotte het gevoel dat je in een net verstrikt bent dat steeds nauwer wordt aangehaald.Louis Marie Anne Couperus werd op 10 juni 1863 in Den Haag geboren. Tot zijn vijftiende leefde hij in Batavia. Op 16 juli 1923 stierf Louis Couperus op zestigjarige leeftijd in De Steeg, waar hij zich in maart van dat jaar had gevestigd.

Wil je het boek lezen?De Haagse Romans in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Louis Couperus. Lezen De Haagse Romans Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN