De Hollandsche schouwburg

De Hollandsche schouwburg - none | Tiliboo-afrobeat.com

...urg. De Hollandsche Schouwburg staat op de plek waar vroeger de woning stond van Dr ... Museum - Hollandsche Schouwburg - de Plantage Amsterdam ... . G.F. Westerman, directeur van Artis.Na diens dood is het terrein aan Louis Bouwmeester aangeboden om er een theater te laten bouwen. Het theater werd ontworpen door Cornelis Antonius Bombach.Na diverse wijzigingen in de bouwplannen werd het uiteindelijk op 5 mei 1892 in gebruik genomen als Artis Schouwburg. De Hollandsche Schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als de plaats waar joden zich moesten melden. Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigin ... Hollandsche Schouwburg - Joods Cultureel Kwartier ... . Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd. De Hollandsche Schouwburg Dit gebouw aan de Plantage Middenlaan is een imposant monument dat herinnert aan de vele Joodse slachtoffers die tijdens WO2 zijn weggevoerd om nooit meer terug te keren. Maar het gebouw heeft een veel langere traditie. Lees voor de periode voor 1942 het artikel op MokunsNL 'de Hollan...

INFORMATIE

AUTEUR
none
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
De Hollandsche schouwburg.pdf

OMSCHRIJVING

In dit boek wordt voor het eerst de volledige geschiedenis van De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam in kaart gebracht. De Schouwburg is een van de meest beladen plekken van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in dit voormalige theater tienduizenden joden samengebracht om vervolgens te worden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Naast de uitgebreide bespreking van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het theater wordt ook volop aandacht besteed aan de rest van de rijke historie van de Schouwburg: van de oprichting in 1892 tot aan de inrichting als monument in 1962. Het boek staat uitvoerig stil bij de tijd waarin de Schouwburg fungeerde als centrum voor toneel en amusement, waar grote namen uit de Nederlandse theatergeschiedenis hun successen beleefden. Ook gaat De Hollandsche Schouwburg in op de bezettingsperiode, waarin het theater eerst werd aangewezen als 'Joodse Schouwburg', om vanaf 20 juli 1942 ingezet te worden als verzamelplaats van waaruit tienduizenden joden gedeporteerd zouden worden. Het laatste deel van het boek richt zich op de periode na de oorlog, waarin de Schouwburg na lang touwtrekken werd ingericht als monument. Daarbij wordt ook het actuele debat rond de plaats van de Hollandsche Schouwburg in de hedendaagse herinneringscultuur met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog niet geschuwd. Frank van Vree is decaan faculteit Geesteswetenschappen, voormalig hoogleraar Mediawetenschappen.|Hetty Berg is curator en manager Museumzaken van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.|David Duindam is bezig met het promotieonderzoek "De Hollandsche Schouwburg als lieu de mémoire" aan de Universiteit van Amsterdam.

Wil je het boek lezen?De Hollandsche schouwburg in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur none. Lezen De Hollandsche schouwburg Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN