Brugge

Brugge - Chris Weymeis | Tiliboo-afrobeat.com

...tad Brugge ondertekent het Europese burgemeestersconvenant 2020-2030 en lanceert daarvoor de campagne 'Zorgen voor morgen begint vandaag' ... Brugge informatie | alles over Brugge ... . Brugge (Frans: Bruges; Duits: Brügge) is de hoofdstad en naar inwonertal grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen en van het arrondissement Brugge.De stad, gelegen in het noordwesten van het land, is tevens de hoofdplaats van het kieskanton Brugge, telt zelf vier gerechtelijke kantons en is de zetel van het bisdom Brugge en van een hof van assisen. Brugge is echter meer dan alleen een verzameling mooie gebouwen, pleinen en straten. Het is bovenal een stad waar het Bourgondische lev ... Brugge bezienswaardigheden top 10 ... . Brugge is echter meer dan alleen een verzameling mooie gebouwen, pleinen en straten. Het is bovenal een stad waar het Bourgondische leven nog steeds een belangrijke plaats inneemt. Zoals het een goed Bourgondiër betaamd kun je in Brugge volop geniete...

INFORMATIE

AUTEUR
Chris Weymeis
DIMENSIE
1,1 MB
BESTANDSNAAM
Brugge.pdf

OMSCHRIJVING

deel 6: Van Sint-Amandsstraat tot Zwijnstraat. Net als in de vorige delen gaat journalist en gediplomeerd gids Chris Weymeis verder op zoek, niet enkel naar grote feiten, maar vooral naar de kleine anekdotes en wetenswaardigheden. Die kleuren het Brugse straatbeeld en zijn neergeschreven in de vele honderden boeken en artikelen die in de voorbije decennia over Brugge verschenen.Chris Weymeis beperkt zich niet enkel tot (kunst)historische feiten, maar ook volkskundige en sociaaleconomische aspecten komen aan bod, alsook vele Bruggelingen – bekend of onbekend – die het leven in hun stad kleur gaven. Unieke foto’s en prenten fleuren het boek op en zorgen voor extra informatie.In dit deel komen enkele merkwaardigheden aan bod zoals de Sint-Amandsstraat die in mei 1382 een rolletje speelt in de Slag om Beverhoutsveld tussen de Bruggelingen en de Gentenaren. Door een economische blokkade heerst er in Gent hongersnood en breekt er een volksopstand uit. In een laatste reddingspoging trekken de Gentenaars onder leiding van Filips van Artevelde naar Brugge om er tegen het leger van de graaf te strijden. Het Gentse leger bereikt Oedelem op 3 mei 1382, Brugges mooiste dag waarop de Heilig-Bloedprocessie uitgaat. In een dronken bui besluiten de Bruggelingen de Gentenaars meteen een lesje te leren. Voor de Bruggelingen echter loopt het gevecht slecht af en velen worden door furieuze Gentenaars “ghelijck lammers ende kiekenen” de keel overgesneden.Achternagezeten door de Gentenaars vluchten de Bruggelingen en het leger van de graaf naar Brugge waar er een klopjacht begint op de aanhangers van de graaf en uiteraard op de graaf zelf. Die houdt zich schuil onder een bed waarin drie kinderen slapen in een woning van een arme weduwe in de Sint-Amandsstraat. Zijn achtervolgers doorzoeken de woning, maar kijken niet onder het bed. De graaf trekt nadien een armzalig plunje aan en vlucht zo de stad uit.

Wil je het boek lezen?Brugge in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Chris Weymeis. Lezen Brugge Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN