1969

1969 - Frans Godfroy | Tiliboo-afrobeat.com

...aar onderwerp: Lijst van landen: Overleden: Atlantisch orkaanseizoen: Auto's: Film: Sport (categorie) Gregoriaanse kalender van 1969: Media afspelen ... Porsche 911 (1969) review - AutoWeek.nl ... . Bioscoopjournaal uit 1969. Statenverkiezingen op de Nederlandse Antillen, nadat na de onlusten op Curaçao op 30 mei vervroegde verkiezingen zijn uitgeschreven. 1969 was a common year starting on Wednesday of the Gregorian calendar, the 1969th year of the Common Era (CE) and Anno Domini (AD) designations, the 969th year of the 2nd millennium, the 69th year of the 20th century, and the 10th and last year of the 1960s decade. The year is ... Ontdek hier de bijzondere lijst van de Nederlandse Top 40: Top 100-Jaaroverzicht van 1969 19-01: St ... 1969 - YouTube ... . The year is ... Ontdek hier de bijzondere lijst van de Nederlandse Top 40: Top 100-Jaaroverzicht van 1969 19-01: St...

INFORMATIE

AUTEUR
Frans Godfroy
DIMENSIE
6,1 MB
BESTANDSNAAM
1969.pdf

OMSCHRIJVING

Een paar maanden eerder dan de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam - net toen men aan het vaststellen was dat de revolte van 1968 aan Nederland voorbij was gegaan - namen de studenten in Tilburg het voortouw in de studentenacties door de Katholieke Hogeschool Tilburg te bezetten. In dit tweeluik wordt de opstand in het Zuiden in een breed historisch-filosofisch kader geplaatst.Opstandige bewegingen steken meestal onverwachts de kop op. Terwijl in 1969 de studentenbeweging in Nederland en elders uitgeteld leek, ontvlamde de strijd alsnog aan de Katholieke Hogeschool Tilburg. De Tilburgse studentenopstand gaf niet alleen de aanzet tot een fundamentele herstructurering van het Nederlandse universitaire bestel, maar markeerde ook een ongekende politieke en culturele omwenteling in het katholieke Zuiden, die de maatschappelijke verhoudingen in de regio en daarbuiten van aanzien zou veranderen.Wat dachten de jeugdige rebellen te bereiken? Haalden ze binnen wat ze wilden? En wat valt er van deze en soortgelijke opstanden te leren?In dit historisch-filosofische tweeluik passeren de veelsoortige verschijningsvormen van de opstandige beweging, waar de studentenacties deel van uitmaakten, de revue: pacifisme, democratisering, ontkerkelijking, seksuele bevrijding, popmuziek, maatschappelijke actie en politiek en cultureel avonturisme. ''Vroeger ging alles hard. Het rammelen aan het regentendom, het begin van de rebellie en het leegstromen van de seminaries en de kerken'', zegt popmuzikant Henny Vrienten die de woelige Tilburgse tijd persoonlijk meebeleefde.De auteurs trekken de lijn door naar het heden en onderzoeken de betekenis van die rebelse episode tegen de achtergrond van de vaak onbegrepen moderniseringsgeschiedenis van het 'donkere' Zuiden. Het boek wordt gecompleteerd met een serie interviews waarin naast Vrienten twaalf andere betrokkenen van toen aan het woord komen.Frans Godfroy (1948) is freelance journalist en socioloog. Hij nam in de jaren zestig actief deel aan de Tilburgse studentenbeweging. Van 1968 tot 1970 was hij redacteur van het Tilburgs Algemeen Studentenblad, en van 1971 tot 1978 redacteur en hoofdredacteur van het Tilburgs Hogeschoolblad.Paul Kuypers (1929) is publicist. Hij schrijft over cultuurfilosofie en politiek. In de jaren zestig en zeventig was hij directeur van het Provinciaal Opbouworgaan Noord Brabant. Hij was in 1969 voorzitter van de structuurcommissie van de Katholieke Hogeschool Tilburg en later buitenuniversitair lid van de Tilburgse hogeschoolraad. In de jaren negentig was hij directeur van de Balie in Amsterdam.Rob Vermijs (1944) is producent van tv-series en documentaires. Hij was in de jaren zestig en zeventig coördinator en programmeur popmuziek van Trefsentrum Posjet in Tilburg.

Wil je het boek lezen?1969 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Frans Godfroy. Lezen 1969 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN