De Provinciale 1771-1941

De Provinciale 1771-1941 - R.H.M. Van Den Breukelen | Tiliboo-afrobeat.com

...inciale 1771-1941 (Paperback). In de voorgeschiedenis van het Brabants Dagblad neemt De Provinciale een markante plaats in ... De Provinciale 1771-1941: een katholiek-liberale Bossche ... ... ... Boekwinkeltjes.nl ... inciale 1771-1941 (Paperback). In de voorgeschiedenis van het Brabants Dagblad neemt De Provinciale een markante plaats in. Het blad dat in 1771... De Provinciale 1771-1941 een katholiek-liberale Bossche krant door overmacht geveld In de voorgeschiedenis van het Brabants Dagblad neemt De Provinciale een markante plaats in. Het blad dat in 1771 werd opgericht als tweedaagse, neutrale courant voor Den Bosch en omstreken, veranderde in zijn lange bestaan vaak van naam en eigenaar, maar nauwelijks v...

INFORMATIE

AUTEUR
R.H.M. Van Den Breukelen
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
De Provinciale 1771-1941.pdf

OMSCHRIJVING

In de voorgeschiedenis van het Brabants Dagblad neemt De Provinciale een markante plaats in. Het blad dat in 1771 werd opgericht als tweedaagse, neutrale courant voor Den Bosch en omstreken, veranderde in zijn lange bestaan vaak van naam en eigenaar, maar nauwelijks van koers. Van 1853 tot en met 1941 werd De Provinciale uitgegeven door liberale katholieken. Tegen een toenemende conservatief-katholieke stroming in, wezen zij elke invloed van de clerus op hun krant af. De krant lag goed bij het publiek, groeide, rendeerde en overleefde maar liefst vier katholieke bladen. In 1917 werd haar noodlijdende, plaatselijke concurrent Het Huisgezin (1869) overgenomen door de drukkerij van de gebroeders Teulings nota bene eigen neven. Er begon een harde confrontatie; daarbij werd Het Huisgezin gesteund en gepropageerd door de clerus. Achter de schermen maakte Het Huisgezin het De Provinciale knap lastig met weinig christelijke kuiperijen, zoals de toenmalig directeur van De Provinciale in zijn dagboek optekende. De Provinciale verloor langzaam terrein. In oktober 1941 verordonneerde de bezetter een fusie tussen beide kranten. Daarbij delfde De Provinciale het onderspit; tegen zoveel overmacht bleek ze niet bestand. Zo werd de basis voor het huidige Brabants Dagblad gelegd.In dit boek tekent R.H.M. van Breukelen deze veelbewogen geschiedenis op, met veel oog voor de historische context en de groten lijnen, maar ook voor de sprekende details en de mensen die deze geschiedenis maken.R.H.M. van Breukelen publiceerde eerder over de kranten Het Centrum en Het Huisgezin.

Wil je het boek lezen?De Provinciale 1771-1941 in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur R.H.M. Van Den Breukelen. Lezen De Provinciale 1771-1941 Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN