Zutphen - De Verdwenen Stad

Zutphen - De Verdwenen Stad - Niek Megens | Tiliboo-afrobeat.com

... De Verdwenen Stad (Paperback). Zaterdag 14 oktober 1944 geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zutphen ... Zutphen " De Verdwenen Stad " anno 1945 - YouTube ... . Tegen vier uur ¿s... Het gebied rondom het station van Zutphen is in de oorlogsjaren zwaar getroffen door een bombardement. Circa 18% van de historische stad is hierdoor verdwenen. Op basis van oud archiefmateriaal ... De huizen werden afgebroken en ook de straat zelf verdween in de nieuwe bebouwing. Relevante links - WO2GLD. Audio. previous play next stop. mute max volume . ... Kenmerken. Verloren Stad Zutphen Twe ... bol.com | Zutphen - De Verdwenen Stad | 9789057307577 ... ... . Relevante links - WO2GLD. Audio. previous play next stop. mute max volume . ... Kenmerken. Verloren Stad Zutphen Tweede Wereldoorlog Oorlog 1900-1950 Zutphen ZUTPHEN - Het boek 'De verdwenen stad' verhaalt over het verwoestende bombardement dat Zutphen trof op 14 oktober 1944. Daarmee verdween voorgoed een deel van de stad. Z...

INFORMATIE

AUTEUR
Niek Megens
DIMENSIE
9,9 MB
BESTANDSNAAM
Zutphen - De Verdwenen Stad.pdf

OMSCHRIJVING

Zaterdag 14 oktober 1944 geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zutphen. Tegen vier uur ¿s middags verschenen plotseling drie geallieerde squadrons bommenwerpers boven de stad. Amper tien minuten later was het vredige stadje aan de IJssel veranderd in een rampgebied. De Engelse en Franse vliegeniers hadden hun bommen niet alleen afgeworpen boven de IJsselbrug ¿ zoals de bedoeling was ¿ maar vooral ook boven de naastgelegen stadswijk. Deze misser kostte het leven aan ten minste honderd mensen en een veelvoud daarvan raakte gewond. Huizen en straten in de wijde omtrek lagen volledig in puin.Het bombardement zou een kantelmoment blijken in de geschiedenis van de Hanzestad. Na de bevrijding besloot het stadsbestuur tot complete herinrichting van het rampgebied. Middeleeuwse gevels en straten verdwenen. Het eens zo imposante station en andere gehavende historische gebouwen, zoals het Oude en Nieuwe Gasthuis, werden gesloopt. Sindsdien wordt de noordwestelijke binnenstad gedomineerd door mistroostige wederopbouwarchitectuur. Vreemd genoeg is Zutphen het drama pas decennia later gaan herdenken. Exact 65 jaar na het bombardement publiceerde dagblad de Stentor foto¿s en verhalen van ooggetuigen van het Zutphen vóór, tijdens en na het bombardement. Samengebracht in deze unieke uitgave schetsen ze een aangrijpend en nostalgisch beeld van het Zutphen dat voor altijd verdween.

Wil je het boek lezen?Zutphen - De Verdwenen Stad in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Niek Megens. Lezen Zutphen - De Verdwenen Stad Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN