Weerbare democratie

Weerbare democratie - Bastiaan Rijpkema | Tiliboo-afrobeat.com

...bare democratie is een begrip van democratie zoals ontwikkeld door de Amsterdamse staatrechtsgeleerde George van den Bergh (1890-1966) en de Duitse, later tot Amerikaan genaturaliseerde Karl Loewenstein (1891-1973) ... De weerbare democratie (ronde 1) - Utrecht ... . Ook andere denkers, zoals Karl Popper, Winston Churchill en Theodore Roosevelt worden wel met het idee verbonden. Het boek "Weerbare Democratie" geeft handvatten en grondslagen om, in een democratie, anti-democratische partijen en bewegingen te verbieden. Dit met het doel om een "zelfmoord" van de democratische rechtstaat af te wenden. Op de voetangels en klemmen wordt goed ingegaan. Beslissingen over verbieden dienen niet lichtvaardig te worden genomen. Weerbare ... Bastiaan Rijpkema - Universiteit Leiden ... . Dit met het doel om een "zelfmoord" van de democratische rechtstaat af te wenden. Op de voetangels en klemmen wordt goed ingegaan. Beslissingen over verbieden dienen niet lichtvaardig te worden genomen. Weerbare democratie staat voor de gedachte dat het onwenselijk is dat de democratie wordt ondermijnd of zelfs afgeschaft - al dan niet op democratische wijze - en dat de democratie daarom vraagt om weerbaarheid en ver...

INFORMATIE

AUTEUR
Bastiaan Rijpkema
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Weerbare democratie.pdf

OMSCHRIJVING

In 1933 stemde een gemankeerde Rijksdag in met het einde van de Duitse democratie. In 411 v. Chr. pleegde Athene 'democratische zelfmoord'. Een radicale, antidemocratische partij stevende in de Algerijnse verkiezingen van 1991 op een tweederde meerderheid af. De Turkse democratie wordt geregeld uitgedaagd door antidemocraten die op aanzienlijke steun kunnen rekenen. Binnen de Europese Unie zijn er met enige regelmaat zorgen over de democratie in Hongarije.Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Wat brengt een democratie ertoe om haar eigen noodlot te omarmen? Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten - of is dát juist heel ondemocratisch? Hoe voorkom je dat democratie in prille staten betekent: 'one man, one vote, one time'?In Weerbare democratie bespreekt Bastiaan Rijpkema een existentiële vraag voor elke democratie: hoe ver reikt tolerantie? Tegen de achtergrond van historische en actuele voorbeelden worden de denkers besproken die zich over deze fundamentele kwestie hebben gebogen. In het verlengde van de Amsterdamse staatsrechtsgeleerde George van den Bergh ontwikkelt Rijpkema een democratietheorie waarin het zelfcorrigerende vermogen - de mogelijkheid om besluiten terug te draaien - centraal staat: democratie als zelfcorrectie. Weerbare democratie biedt daarmee een nieuw perspectief op democratie en een rechtvaardiging voor democratische zelfverdediging.

Wil je het boek lezen?Weerbare democratie in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Bastiaan Rijpkema. Lezen Weerbare democratie Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN