Dronken van het leven A. den Doolaard

Dronken van het leven A. den Doolaard - Hans Olink | Tiliboo-afrobeat.com

...n van het leven A. den Doolaard (Paperback) ... A.den Doolaard: de Nederlandse Hemingway - Boeken - Knack ... . A. den Doolaard (pseudoniem van C. J.G. Spoelstra, 1901-1994), is befaamd dankzij De druivenplukkers,... Geen navelstaarderij of getob in de binnenkamers van zijn ziel, maar een leven van zwerven, actie en avontuur. Dat vroeg om een biografie. Die is er nu, van de hand van Hans Olink, onder de veelzeggende titel Dronken van het leven. In 29 hoofdstukken, verdeeld over 400 bladzijden trekt het leven van Den Doolaard aan de lezer voorbij. Elsbeth Etty schreef een uitgebreide rece ... Dronken van het leven A. den Doolaard - Hans Olink ... ... . Elsbeth Etty schreef een uitgebreide recensie van de biografie Dronken van het leven (zie afbeelding en bijlage). Het artikel Plotseling ging mijn revolver af - het woeste leven van de literaire nonconformist A. den Doolaard (1901 -1994)...

INFORMATIE

AUTEUR
Hans Olink
DIMENSIE
6,4 MB
BESTANDSNAAM
Dronken van het leven A. den Doolaard.pdf

OMSCHRIJVING

A. den Doolaard (pseudoniem van C. J.G. Spoelstra, 1901-1994), is befaamd dankzij De druivenplukkers, De herberg met het hoefijzer, Oriënt-Express en Wampie, romans die tot in de jaren tachtig op boekenlijsten van middelbare scholieren prijkten. Maar de `Nederlandse Hemingway' was behalve schrijver ook sportman. Hij was een gevreesd hardloper, hij was Frans kampioen schaatsen op de 1500 meter, hij reed als zeventienjarige de Elfstedentocht, hij beklom de Mont Blanc en maakte vele skitochten door Europa's bergen, het `landschap van zijn ziel'. Hij was in het diepst van zijn ziel een nomade, een romanticus die als schrijver zijn leven deelde met bergbewoners, schaapherders en boeren in Frankrijk, Bulgarije, Marokko, India of de Verenigde Staten die niet in aanraking waren geweest met de zogenaamde civilisatie. Maar hij was ook thuis in Europa's metropolen waar hij als een scherpzinnig journalist op zoek was naar de waarheid. Als antifascist reisde hij rond in het Duitse Rijk en stelde Hitlers expansiedrift aan de kaak, als gevolg waarvan hij persona non grata werd in Duitsland, Oostenrijk en Italië. En toen de Duitse troepen in mei 1940 Nederland binnenvielen vluchtte hij met zijn vrouw Wampie naar Frankrijk en later Engeland, waar hij de stem werd van Radio Oranje. Zijn hart lag in Joegoslavië, zijn `tweede vaderland', waar hij als instinctmens het best tot zijn recht kwam, `dronken van het leven' volgde hij zijn driften. Het leven was niet rationeel te doorgronden en de mens was een mysterie, vond hij. Maar waar scholen de geheimen in het leven van Den Doolaard zelf?

Wil je het boek lezen?Dronken van het leven A. den Doolaard in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Hans Olink. Lezen Dronken van het leven A. den Doolaard Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN