Het Modernisme

Het Modernisme - Peter Gay | Tiliboo-afrobeat.com

...sme is het totaal van vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij die vanaf het eind van de 19e eeuw opkwamen als reactie op het estheticisme en realisme in de toenmalige kunst ... 20'eeuw / architectuur | Kunstgeschiedenis.jouwweb.nl ... . Vanaf de helft van de twintigste eeuw ging het modernisme over in het postmodernisme, dat deels een reactie op en deels een radicale voortzetting van het modernisme is. het modernisme. De eerste helft van de 20e eeuw stond in het teken van twee verwoestende wereldoorlogen. Maar het was ook de tijd van experimentele avant-garde kunst en nieuwe muziek. Dankzij de groeiende welvaart en technische vooruitgang keek men met optimisme naar de toekomst. Het is eenvoudiger, ... het modernisme: overzicht stromingen ... . Maar het was ook de tijd van experimentele avant-garde kunst en nieuwe muziek. Dankzij de groeiende welvaart en technische vooruitgang keek men met optimisme naar de toekomst. Het is eenvoudiger, zegt Gay helemaal aan het begin van zijn boek, om het modernisme aan de hand van voorbeelden uit te leggen dan om het te definiëren. Je ziet het en je herkent het: zonder enige aarzeling kunnen we een gedicht van Rimbaud, een schilderij van Picasso, een muziekwerk van Satie of een toneelstuk van Beckett als 'mo...

INFORMATIE

AUTEUR
Peter Gay
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Het Modernisme.pdf

OMSCHRIJVING

Geschiedenis van een beweging die de westerse wereld van de twintigste eeuw heeft gevormd, aanstekelijk verteld door een wereldberoemd historicusIn de jaren 1840-1850 choqueerde Charles Baudelaire het Parijs van die tijd met zijn expliciet seksuele en perverse gedichten en bracht hij een revolutionaire verandering teweeg. Het was het beginpunt van een nieuwe stroming die rigoureus brak met de traditionele kunstvormen.In Het modernisme schildert Peter Gay de grote modernistische invloeden in de beeldende kunst, proza en poëzie, muziek en architectuur. Hij plaatst de grote modernistische kunstenaars in hun tijd en onderzoekt wat hen bindt of scheidt. Een stoet van legendarische kunstenaars trekt voorbij: van Oscar Wilde, Virginia Woolf, Marcel Proust, Igor Stravinsky, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan, tot en met Gabriel García Marquez, Samuel Beckett en Andy Warhol. Het modernisme is een boek vol mooie anekdotes, speelse verbanden en persoonlijke voorkeuren. Peter Gays aanstekelijke eruditie maakt dat de lezer zin krijgt om bepaalde schrijver te (her)lezen of naar het museum te gaan om bepaalde schilderijen nog eens beter te bekijken.

Wil je het boek lezen?Het Modernisme in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Peter Gay. Lezen Het Modernisme Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN