Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria

Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria - A. van Gijsen | Tiliboo-afrobeat.com

...troosting van Memoria is door de filosofische strekking geen makkelijke studie, maar biedt wel een interessant zicht op de visie op het geheugen en methoden om te herinneren in de late Middeleeuwen ... De vertroosting van Memoria: geheugen en mnemotechniek in ... ... .' Drs. Aron de Vries voor: Historisch Huis, 19 maart 2020; '[…] dit boek zet de belangrijkste theorieën overzichtelijk op een rij, met veel relevante citaten en illustraties. Annelies van Gijsen, De vertroosting van Memoria.Geheugen en mnemotechniek in de Nederlanden van de Late Middeleeuwen (Hilversum, uitgeverij Verloren, 2019) Middeleeuwse Studies en Bronnen XCIII, 224 pp., geïllustreerd, ISBN 978-90-6550-915-4, ... De vertroosting van Memoria | Gijsen, A. van ... ... .Geheugen en mnemotechniek in de Nederlanden van de Late Middeleeuwen (Hilversum, uitgeverij Verloren, 2019) Middeleeuwse Studies en Bronnen XCIII, 224 pp., geïllustreerd, ISBN 978-90-6550-915-4, € 25,- In de Middeleeuwen, toen boeken nog schaars en kostbaar waren, speelde het geheugen een belangrijke rol bij het opslaan en de overdracht van kennis. Er werd dan o...

INFORMATIE

AUTEUR
A. van Gijsen
DIMENSIE
7,1 MB
BESTANDSNAAM
Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria.pdf

OMSCHRIJVING

Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria 1e druk is een boek van A. van Gijsen uitgegeven bij Verloren B.V., Uitgeverij. ISBN 9789065509154 In de Middeleeuwen, toen boeken nog schaars en kostbaar waren, speelde het geheugen een belangrijke rol bij het opslaan en de overdracht van kennis. Er werd dan ook zorg besteed aan scholing van het geheugen en aan de selectie en het beheer van het mentale bezit. De geheugentechnieken die tot het klassieke erfgoed behoorden, bleven in aangepaste versies zowel in het Latijn als in de volkstaal in omloop. Een goed gestoffeerd geheugen werd daarbij niet alleen op zichzelf hoog gewaardeerd, het droeg bovendien bij tot wijsheid en inzicht, en daardoor uiteindelijk tot het zielenheil. Annelies van Gijsen bespreekt deze opvattingen aan de hand van uiteenlopende geschriften uit de Lage Landen. Een passage uit het Middelnederlandse commentaar op Boethius' Vertroosting van de Filosofie (Gent, 1485) krijgt daarbij een centrale plaats.

Wil je het boek lezen?Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur A. van Gijsen. Lezen Middeleeuwse studies en bronnen 93 - De vertroosting van Memoria Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN